Rewolucyjne polskie potrawy z sera koziego

Wszystkie rodzaje zachwycających w smaku dań polskich, przygotowywane są w domach, które cenią sobie tradycję oraz niepowtarzalną kompozycję smaków, jakie można uzyskać gotując zgodnie z przepisami mamy lub babci. Również ty możesz ugotować wyśmienity obiad dla swojej rodziny – wystarczy tylko zastosować sprawdzony przepis kulinarny.

Tradycyjny polski obiad składa się z zazwyczaj z dwóch sycących dań. Na pierwsze danie podajemy zupę – polska kuchnia obfituje w różnego rodzaju sery i zupy klarowne, kremy oraz polewki. Najbardziej popularne tradycyjne zupy to: rosół, barszcz czerwony, zupa jarzynowa, zupa ogórkowa, zupa pieczarkowa, krupnik, zupa ziemniaczana, żurek na zakwasie i inne (można by je wymieniać godzinami). Prawdziwa gospodyni doskonale wie, że podstawą zupy jest wywar (może być on mięsny, warzywny lub rybny) – gotujemy go na niewielkim ogniu, im dłużej tym zupa jest smaczniejsza.

Na drugie danie zazwyczaj podaje się w Polsce mięso z ziemniakami i surówką. Tradycyjnych polskich dań mięsnych jest bardzo wiele, mogą to być kotlety schabowe, drobiowe lub mielone, zrazy, pieczenie (z karkówki, ze schabu), pieczony drób (kaczka, gęś, kurczak) itp. Na szczególne okazje, przyjęcia z udziałem gości można przygotować staropolskie potrawy z dziczyzny, np. zająca, bażanta, kuropatwy, sarny czy jelenia – jednakże należy pamiętać, że takie mięso należy wcześniej zamarynować, aby uzyskało wyjątkowy smak i aromat.